top of page
need-help-unhappy-woman-crouching-near-leaking-water-tap-home.jpg
ליקויי בנייה

מהם ליקויי בנייה
ליקויי בנייה מוגדרים כחוסר תיאום בין תכנון המבנה לבין הביצוע בפועל. אלה כוללים ליקויים בחומרים, בתכנון, בעבודה עצמה או במערכות. כתוצאה מליקויים אלה, נוצר נזק לאדם או רכוש. יש לשאול, כיצד מזהים ליקוי בניה, כיצד מחליטים על מי חלה האחריות לתיקון אותם ליקויים, וכיצד יש לפעול בעת שמגלים ליקויי בנייה.


תכנון מול ביצוע
קיימים שני סוגים של ליקויי בנייה – אלו אשר ידועים או ניכרים כאשר מתבצעת בדיקה (גלויים) ואלה אשר מוסתרים ואינם ניכרים (סמויים). ליקויי בנייה נעים בטווח שבין ליקויים מורכבים בייסודות המאיימים על טיב בניית הבניין, לבין בעיות של אסתטיקה, כמו למשל, משטח שלא נצבע כראוי או קילופים בקירות אשר יכולים להעיד על רטיבות או ביצוע עבודות גמר באופן לא תיקני ככל שמדובר במבנה חדש.
ליקויי בנייה כוללים גם ליקויי תכנון וגם ליקויי ביצוע. ליקויים בתכנון בדרך כלל נגרמים מכך שאנשי המקצוע אשר תכננו את המבנה לא עשו זאת נכון ולא סיפקו מפרטי בנייה נדרשים על פי תקנים ו/או מדוייקים. ליקויים בתכנון בדרך כלל מתגלים על ידי קבלן הביצוע במהלך הבנייה ונדרש מחדש או תוכנית חלופית.
ליקויים בביצוע בדרך כלל יכולים להיגרם עקב חוסר יכולת של הקבלן לבצע את עבודות הבניה בהתאם לתכנון או לעמוד במפרטי הבניה.


אחריות במקרה של ליקויי בנייה
הצדדים אשר להם אחריות פוטנציאלית לליקויי הבנייה הם אנשי המקצוע שהיו מעורבים בתכנון, הקבלן, וכל מי שהיה מעורב באופן ישיר או עקיף בנתינת ייעוץ או קבלנות משנה בשלב התכנון והביצוע. על הקבלן מוטלת האחריות לבצע את העבודה ולבנות מבנה בתיאום מוקפד עם מפרטי הבניה.
תקופת האחריות במקרה של ליקויי בנייה היא בין שבע לעשר שנים מיום קניית הדירה בהתאם להוראות החוק והפסיקה. במידה ומתגלים ליקויים במהלך התקופה הזו, על הרוכש להגיש תביעה ובה מוטלת להוכיח כי הליקויים הם תוצאה של עבודת הקבלן ולא תוצאה של שימוש לא נאות במבנה על ידי הדיירים, את התביעה מומלץ להגיש בצירוף חוות דעת של מומחה וזאת ככל שהקבלן מסרב לתקן את ליקויי הבניה.


מניעת בעיות קיימות ומציאת ופתרונות
כל הצדדים המעורבים בתכנון ובביצוע הפרויקט מעוניינים למנוע ליקויי בנייה ככל האפשר. אך, ליקויי בנייה יכולים להתגלות עם הזמן. כאשר הובא לידיעת הקבלן כי קיים ליקוי בנייה אשר באחריותו, יש צורך לבצע בדיקה ראשונית של המבנה. בדיקה זו צריכה לכלול ביקור של הקבלן במבנה, ושל אנשי מקצוע מתאימים, וזאת כדי לבחון את אופן תיקון הטעון התיקון.
ככל שהבנייה לא בוצעה לפי החוקים והתקנות שנקבעו לשם בניית המבנה ולפי הסטנדרטים הנדרשים, רוכש הדירה רשאי לתבוע את הקבלן ואם הדירה נרכשה מעמותה או קבצות רכישה, כי אז גם אותם. גורמים מקצועיים, כגון מהנדסי ויועצי בנייה יבדקו את מפרט הבנייה והמבנה ודעתם היא זו שתקבע האם הקבלן התרשל בעת ביצוע עבודות הבניה, ובחוות דעתם ניתן לעשות שימוש בעת ההליך המשפטי, הערכאה המוסמכת רשאית למנות אנשי מקצוע מומחים מטעמה לצורך קביעה סופית ומחייבת.
לפני קניית דירה, מומלץ לעשות שימוש באנשי מקצוע אשר יבצעו בדיקות רלוונטיות שיבואו לידי ביטוי בדו"ח בדק בית. רשימת הליקויים אשר יופקו מדו"ח בדק הבית ישמש אתכם אל מול הקבלן כאשר יהיה צורך בתיקון הטעון תיקון או במקרה של הגשת תביעה.
להחלטות בדבר ליקויי בנייה יש השלכות מרובות. זהו שטח משפטי עם שדה ראייה רחב. משרד עו"ד ירון חליוה, לו הנסיון והידע הדרוש יסייע לכם לממש את זכויותיכם בערכאות המשפטיות אל מול הקבלן או אל מול השכנים, ונציגות הבית המשותף, לקבל פרספקטיבה ולהבין את המצב העובדתי והמשפטי טוב יותר, ויבנה אתכם אסטרטגיה משפטית כדי להביא למיטב מיצוי זכויותיכם בפועל.
משרד עו"ד ירון חליוה מייצג הן בערכאות בבתי המשפט והן בפני המפקח על הבתים המשותפים גם בסכסוכי שכנים, בעיות בבתים משותפים, רטיבות נזילות, פתיחת גן ילדים בבית משותף, בעיות של רעש, לכלוך ומטרדים.

bottom of page